Tuesday, October 1, 2013

BISKUT TAT

BAHAN - BAHAN :
150g Mentega
100g Marjerin
70g Gula Aising Di Ayak
2 Biji Telur (diambil Kuning)
1 Camca Teh Vanila
350g Tepung Gamdum
50g Tepung Jagung
Jem Nenas Secukupnya
2 Biji Kuning Telur (untuk sapu atas kuih pula)

CARA MEMBUAT :
1. Pukul mentega, marjrin dan gula hingga sebati.
2. Masukkan sebiji demi sebiji kuning telur, putar rata.
3. Masukkan vanila dan pukul sehingga 1-2 minit lagi.
4. Gaulkan kedua-dua jenis tepung tadi sehingga menjadi doh.
5. Ambil sedikit demi sedikit dan letakkan dalam acuan (acuan macam buat samperit)
6. Kemudian tekan untuk mendapatkan jalur sepanjang 6cm.
7. Letak jem (yang sudah dibentukkan bujur) pada hujungnya dan gulung kemas.
8. Atur atas tin pembakar yang sudah dilengser.
9. Sapukan kuning telur diatas biskut dengan kuning telur.
10. Bakar pada suhu 180'C selama 20-25 minit atau hingga keemasan.

TAMAT

No comments:

Post a Comment